Dieren

Zijn er dieren op het evenement? Dan kunnen er extra risico’s zijn. Deelnemers aan je evenement kunnen bijvoorbeeld besmet worden door zieke dieren of een dier kan iemand verwonden. Informatie met betrekking tot het aanmelden van een evenement met dieren en de aanmeldtermijnen is te vinden op de website van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

 

Hygiëne

Dieren kunnen allerlei ziekteverwekkers met zich meedragen zonder zelf ziek te zijn. Besmetting kan plaatsvinden door bijvoorbeeld het aaien en knuffelen van de dieren, maar ook door het inademen van besmette lucht. Dieren op een evenement moeten gezond zijn. In de folder ‘Hygiënerichtlijnen evenementen met dieren’ vind je richtlijnen en maatregelen die genomen kunnen worden op het gebied van hygiëne, ook specifiek voor schapen, geiten en vogels.

Zijn huisdieren op het terrein toegestaan? Zorg dat er geen dierlijke uitwerpselen op het terrein terechtkomen. Vermeld dat deze dieren altijd aan de lijn moeten en dat deze dieren niet op het terrein uitgelaten mogen worden. Eventuele uitwerpselen moeten direct opgeruimd worden. Zie ook het thema Evenemententerrein.

Folder 'Hygiënerichtlijnen evenementen met dieren'

Incidenten met dieren voorkomen

Een ander risico kan zijn dat een (groot) dier het publiek in gaat. Dat kan voor ernstige verwondingen zorgen bij het publiek. Neem maatregelen om te voorkomen dat de dieren ongewenste bewegingen kunnen uitvoeren. Denk aan begeleiding van de dieren en het fysiek afzetten van een route. Houd de publieksdichtheid beperkt, motiveer de bezoekers zich te verspreiden. Schrijf eventueel een scenario daarover in het veiligheidsplan.