Uitwerken van risico's en maatregelen

In het Evenementenprofiel heb je van alles beschreven over je evenement. Dit alles is bepalend voor de risico's die realistisch gezien te verwachten zijn op jouw evenement. Deze realistische risico's vormen het vetrekpunt voor de verdere invulling van je veiligheidsplan. Hoe je tot deze risico's komt en op welke manier je dit gemakkelijk en duidelijk weergeeft lees je hieronder.

Risico's in beeld brengen

Risico's in beeld brengen klinkt misschien ingewikkeld. Maar wees gerust, dat valt best mee. In Twente zeggen we: met een beetje gezond boeren verstand kom je een heel eind. Logisch nadenken is de basis. En de basis heb je al gelegd door het Evenementenprofiel op te stellen.

Risicobewustzijn

Door je bewust te zijn van de mogelijke risico's heb je de belangrijkste stap gezet. Daar waar je je bewust van bent kun je jezelf op voorbereiden. Maar hoe word je je nou bewust van risico's? Zoals we al schreven, door logisch na te denken. En je dan de vraag te stellen: ''Wat kan er misgaan?". Of: ''Waar lig ik wakker van?''. 

Welke risico's zijn bij jouw evenement te verwachten? Bekijk hiervoor de diverse profielen in het Evenementenprofiel. Welke risico's ontstaan er door de activiteiten die je organiseert? Brengt je publiek risico's met zich mee? Zitten er op het evenemententerrein mogelijke risico's verscholen?

Door per profiel te bekijken welke risico's er te verwachten zijn ontstaat een overzichtelijk beeld van de risico's.

 

Maatregelen beschrijven

Het liefst voorkom je alle onveilige situaties, maar 100% veiligheid bestaat niet. Ook niet op de meest zorgvuldig georganiseerde evenementen. Het gaat er om dat je de risico's minimaliseert tot een acceptabel niveau. Hoe je dit doet lees je hieronder. 

Vlinderdasmodel

In de veiligheidswereld worden risicoanalyses vaak aan de hand van het vlinderdas (of BowTie) model uitgevoerd. Door middel van het vlinderdasmodel wordt op een overzichtelijke manier inzicht gegeven in:

  • het risico (de ongewenste gebeurtenis);
  • de oorzaken van het risico;
  • de effecten van het risico;
  • de preventieve en beheersmatige maatregelen.

Stel jezelf een vlinderdas voor. In het midden van de das (de knoop) staat de ongewenste gebeurtenis . Links van de knoop staan de mogelijke oorzaken van het de ongewenste gebeurtenis benoemd en de preventieve maatregelen. Preventieve maatregelen zijn maatregelen die je kunt treffen om te voorkomen dat de ongewenste gebeurtenis ontstaat. Rechts van de knoop staan de mogelijke effecten van de ongewenste gebeurtenis benoemd en de beheersmaatregelen. Beheersmaatregelen zijn maatregelen die helpen de effecten van de ongewenste gebeurtenis zo klein mogelijk te houden. 

Door de risico's en maatregelen aan de hand van het vlinderdasmodel te beschrijven zorg je voor een compact en overzichtelijk beeld van de risico's en maatregelen. Via Google kom je diverse voorbeelden van het vlinderdasmodel tegen die je misschien op weg kunnen helpen.