Lees voor

Scenario's

  Een scenario kun je zien als een ongewenste gebeurtenis. Welke scenario's op jou evenement van toepassing zijn is afhankelijk van de risico’s. Voordat je dus aan je scenario uitwerking kunt beginnen moet je een risico-inventarisatie doen. Hoe je dit doet lees je hier. Op de pagina Veiligheidsplan vind je nog meer informatie. Nadat je de risico-inventarisatie gedaan hebt ga je de scenario’s uitwerken voor de risico’s die op jouw evenement het meest van toepassing zijn. Hieronder vind je een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden bij de uitwerking van een scenario:

  • Benoem duidelijk welk scenario het is.
  • Zorg voor een zo concrete en bondig mogelijke uitwerking. TIP: gebruik een stroom- of blokkenschema.
  • Begin je scenario door te benoemen wie (bijvoorbeeld het publiek, beveiliging of pleinhoofd) de ongewenste gebeurtenis signaleert.
  • Zorg er voor dat als je bepaalde mensen een taak toebedeeld de functienamen overeenkomen met de praktijk en met de namen uit je communicatieschema.
  • Zorg er voor dat de acties logisch zijn, ook in volgorde. Blijf bijvoorbeeld bij een onwelwording niet wachten op de ambulance, maar probeer zelf al te handelen.
  • Zorg er voor dat de mensen die een taak hebben dit weten en het scenario kennen.

  Voorbeelden van scenario's vind je in het voorbeeld veiligheidsplan. Je mag deze gerust gebruiken, maar zorg er wel voor dat deze overeenkomen met jouw evenement.

  Terug naar boven

  Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten.

  Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.