Op veel evenementen wordt (veel) alcohol gedronken en/of drugs gebruikt. Alcohol- en drugsgebruik kunnen gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Denk hierbij aan onwelwordingen of erger. Om deze gezondheidsproblemen zoveel mogelijk te vermijden of erger te voorkomen, heeft de GHOR richtlijnen in een folder gezet. Bekijk de folder hier.
TIP: zet in het veiligheidsplan welke maatregelen er getroffen worden om alcoholgebruik onder de 18 jaar te voorkomen. Je kunt hierbij onder andere denken aan polsbandjes.
Het gebruik of in het bezit hebben van drugs is verboden, dit geldt zowel voor soft als hard drugs. In Nederland hebben we echter het gedoog beleid wat inhoudt dat bepaalde hoeveelheden (soft) drugs worden gedoogd. In dat kader heeft het Openbaar Ministerie een richtlijn uitgevaardigd waarin het sepot beleid is vastgesteld. Onderstaande is van toepassing in geval van eigen gebruik:
Bij evenementen kan de driehoek (Gemeente/Justitie/Politie) afwijken van het sepotbeleid. Afhankelijk van het evenement (bijvoorbeeld bij een hardcore feest) kan de driehoek besluiten om zero tolerance beleid te hanteren. Dit houdt dat geen enkele hoeveelheid soft- en harddrugs worden toegelaten op het evenement en men bij overtreding wordt aangehouden en verbaliseerd. Dit vergt een behoorlijke investering van politie en organisatie.
Voor evenementen waarbij de verwachting is dat er drugs aanwezig is kan de politie adviseren om een drugskluis op het terrein aanwezig te hebben. Vaak kan een beveiligingsorganisatie aan een dergelijke kluis komen. Bij gebruik van een drugskluis geldt het volgende:
Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten.
Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.